Autentificare Cosul meu
Noutati
 
Produsele noastre:
Viziteaza magazinul Morami.ro pe ShopMania

Folii pentru sere si solarii

Scopul final pentru acoperirea serelor si solariilor este acela de a crea un mediu intern, indiferent de conditiile externe de mediu. Cu cat este mai bun controlul acestuia cu atat este mai buna productia/randamentul culturilor si calitatea acestora. Microclimatul controlat, in termeni de lumina, temperatura, umiditate si protectie fizica a recoltei (vanturi, ploaie, ninsoare, grindina etc.) reprezinta mentinerea controlata a mediului intern in conditii diferite ale mediului extern. Controlul mediului intern ofera posibilitatea de extindere a sezonul de cultivare, de obtinere a fructelor proaspete pe tot parcursul anului si de imbunatatire a calitatii si randamentului culturilor.

Proprietatile foliilor de acoperire:

 • Proprietati de baza:

 1. Proprietati mecanice ridicate:

Proprietatile mecanice ale foliei depind de polimerii utilizati si de tehnologia de productie. In Politiv s-au utilizat si se utilizeaza doar materiale sofisticate furnizate de cei mai importanti furnizori de polimeri si aditivi si extrudere complet computerizate. Foliile Politiv respecta standardul israelian 821, standardele europene ISO si ASTM - click aici pentru a vedea standardele certificate).

 1. Stabilitate UV  (durabilitatea foliei):

Foliile fara stabilizatori UV s-ar deteriora dupa cateva luni (4-6 in functie de grosimea foliei). Pentru a ajunge la durabilitatea dorita, adaugarea stabilizatorilor UV este necesara. Tipul stabilizatorilor UV si procentajul acestora in folie depind de durata de viata dorita a foliei, zona in care va fi utilizata (radiatia totala), grosimea foliei, structura serelor sau solariilor, precum si a pesticidelor si ingrasamintelor utilizate in interiorul acestora. Atunci cand este utilizat sulful si clorul in interior serelor sau solariilor, trebuie utilizat la producerea foliei pentru acoperirea acestora un pachet special de stabilizatori UV.

 1. Transmisia maxima a luminii la spectrul vizibil (TLT):

Energia de la soare este transmisa prin folia care acopera sera/solarul catre planta unde antreneaza procesul de fotosinteza. Transmisia totala a luminii a foliei care acopera sera/solarul in spectrul radiatiei active fotosintetice (400-700 nanometrii) este extrem de importanta. Intensitatea acestor lungimi de unda (interval PAR) influenteaza in mod direct cresterea si dezvoltarea masei foliare a plantelor.

 1. Rezistenta mecanica si elasticitate:

O folie pentru acoperirea serelor/solariilor trebuie sa reziste la actiuni mecanice elastice de genul dilatare la caldura si contractare la ger, rezistenta la incarcatura de zapada, rezistenta la grindina, etc. Aceasta proprietate este data de prezenta aditivilor EVA (etil-vinil-acetat) in folie.

 • Proprietati optionale:

 1. Aditivi termici (IR):

In timpul zilei, aerul din interiorul serei/solarului se incalzeste. Noaptea, cand temperatura exterioara se raceste, in cazul utilizarii foliilor obisnuite se inregistreaza pierderi substantiale de caldura prin radiatia inversa spre exterior, temperatura din interiorul serei/solarului reducandu-se prin re-emiterea de radiatii in intervalul infrarosu. Pentru a preveni aceasta pierdere de radiatii sunt incorporati in folie aditivi speciali. Acesti aditivi blocheaza radiatia IR si ajuta la mentinerea temperaturii in interiorul serei/solarului prevenind deteriorarile cauzate de inghet si temperaturi joase.

Instructiuni de montare a foliilor IR cu continut de aditivi anticeata-antipicurare.

 1. Difuzia luminii (Light diffusion):

Lumina directa a soarelui (lumina nedifuza) poate cauza efect de "umbra" si "arsuri solare". Aditivii de difuzie a luminii vor imprastia lumina directa. Astfel, se previne efectul de "umbra" si de "arsura solara". Difuzia luminii creste eficienta fotosintetica prin furnizarea unei lumini mai omogene din toate directiile oferind avantajul cresterii cu auto-umbrire, cum ar fi in cazul castravetilor, tomatelor, dovleceilor, trandafirilor si altor plante. Acest tip de folie este potrivit pentru zonele cu radiatie foarte mare si in cazul culturilor cu densitate foarte mare, unde este nevoie de imbunatatirea acesibilitatii luminii.

 1. Anti-ceata/Anti-picurare (Anti-fog/Anti-drip):

Aerul cald contine mai multa umiditate decat aerul rece. Noaptea, temperatura din interiorul serei/solarului scade, ca urmare, vaporii de apa din aer condenseaza sub forma de picaturi mici discrete. Efectul de formarea a cetii:

- reducerea transmiterii luminii, in consecinta urmata de reducerea cresterii plantelor
- picurarea pe plante cauzeaza aparitia bolilor

Pentru a preveni cele de mai sus, se adauga aditivi speciali. Acesti aditivi modifica suprafata foliei in asa fel incat picaturile de apa sunt transformate intr-o pelicula invizibila continua de apa.

Instructiuni de montare a foliilor IR cu continut de aditivi anticeata-antipicurare.

 1. Anti-virus:

Ochii oamenilor sunt sensibili la intervalul UV (400-700 nm), in timp ce ochii insectelor sunt sensibili la intevalul UV (mai mic de 400 nm), astfel, prin blocarea intervalului UV (mai mic de 400) insectele din interiorul serei/solarului acoperit cu folie ce contine acest aditiv sunt mai putin active. Ca rezultat suplimentar, se folosesc mai putine pesticide necesare combaterii insectelor daunatoare. La trandafiri, blocarea UV previne innegrirea (arsura) trandafirilor.

 1. Anti-ceata (anti-mist):

Ceata se formeaza intr-o sera/solar atunci cand temperatura scade si umiditatea relativa a aerului atinge saturatia iar sera/solarul este acoperita cu folie ce contine aditivi Anti-fog/Anti-drip. Ceata densa are un impact negativ asupra plantelor, frunzele acestora fiind acoperite de un strat subtire umed, atat deasupra cat si dedesubt, impiedicand ajungerea razelor solare la suprafata frunzei ore intregi in dimineata urmatoare noptii in care a aparut acest fenomen.

Instructiuni de montare a foliilor IR cu continut de aditivi anticeata-antipicurare.

 1. Anti-praf (Anti-dust):

Fabricarea foliei in tehnologie multi-strat si utilizarea polimerilor speciali rezulta in obtinerea unei folii foarte netede care previne acumularea de praf la exterior. Aceasta este o caracteristica importanta pentru asigurarea unei maxime transmisii a luminii si o foarte usoara curatare a foliei.

Politiv produce si comercializeaza o gama foarte variata de folii pentru acoperirea serelor/solariilor, in functie de mai multi factori, cum ar fi: zona unde urmeaza a fi utilizata folia sau necesitatile clientilor sai.

In functie de transmisia luminii, folia de polietilena pentru acoperirea serelor/solariilor se imparte in doua categorii, fiecare cu avantajele si dezavantajele ce decurg din caracteristicile lor:

 • folia nedifuza (CLEAR)
 • folia difuza (DIFFUSED)
   

Folii sere/solar Politiv

Cod Descriere produs T.L.T. L.D. AF/AD Termicitate % AV Rezistenta la pesticide (sulf, clor) Culoare
Transmitere Blocare
E2181 Clear UVA + IR + EVA + AF/AD 88% 30% 20% 80% x x transparenta
E1629 Diffused UVA + EVA 85% 55% x x x x x difuza
E2358 Diffused UVA + EVA 85% 65% x 50% 50% x x difuza
E1517 Diffused UVA + IR + EVA + AF/AD 85% 65% 20% 80% x x difuza
E2143 Diffused UVA + IR + EVA + AF/AD 89% 55-60% 20% 85% 97350 x difuza

Legenda:

x - fara efect
√ - cu efect
T.L.T. - transmisia totala a luminii
L.D. - difuzia luminii
AV - antivirus/blocare UV
AF/AD - anti-ceata/anti-picurare
F - efect suficient
G - bun
 

Pentru a vizualiza intreaga gama de folii pentru sera/solar produsa pentru clientii Politiv de pe intre globul, accesati Tabel de produse. La comenzi ferme din partea clientilor S.C. Morami S.R.L. poate aduce oricare din aceste folii si in Romania sau chiar alte tipuri de folii create special dupa nevoia clientului.

Pentru a vizualiza imagini cu folii Politiv pentru acoperirea serelor/solariilor din campul de productie click aici.

Pentru a afla informatii cu privire la modul de manipulare si utilizare a foliilor Politiv pentru sere si solarii precum si conditiile de acordare a garantiei, consultati

Ghidul pentru manipularea si utilizarea foliilor Politiv pentru sere si solarii.