Autentificare Cosul meu
Noutati
 
Produsele noastre:
Viziteaza magazinul Morami.ro pe ShopMania

Folii pentru tunele

 

Foliile pentru tunele pe care le produce Politiv cuprind o gama larga de tipuri, cu grosimi intre 17-120 microni, avand latimi cuprinse intre 1-12 metri. Aceste folii sunt utilizate de obiciei pentru un singur sezon (sezon rece). Aceasta folie are proprietati mecanice ridicate, rezistand foarte bine in timpul aplicarii in teren. Pentru culturile care sunt sensibile la umiditate si condens, aditivul anti-ceata (anti-fog) ar trebui adaugat in continutul folie ce se foloseste pentru protejarea acestora, in scopul protejarii contra aparitiei bolilor cauzate de umiditatea ridicata a aerului.

 

Proprietatile foliilor de tunel:

  • Proprietati de baza:
  1. Proprietati mecanice ridicate:

Proprietatile mecanice ale foliei depind de polimerii utilizati si de tehnologia de productie. In Politiv s-au utilizat si se utilizeaza doar materiale sofisticate furnizate de cei mai importanti furnizori de polimeri si aditivi si extrudere complet computerizate. Foliile Politiv respecta standardul israelian 821, standardele europene ISO si ASTM - click aici pentru a vedea standardele certificate).

  1. Stabilitate UV  (durabilitatea foliei):

Foliile fara stabilizatori UV s-ar deteriora dupa cateva luni (4-6 in functie de grosimea foliei). Pentru a ajunge la durabilitatea dorita, adaugarea stabilizatorilor UV este necesara. Tipul stabilizatorilor UV si procentajul acestora in folie depind de durata de viata dorita a foliei, zona in care va fi utilizata (radiatia totala), grosimea foliei precum si a pesticidelor si ingrasamintelor utilizate in interiorul acestora. Atunci cand este utilizat sulful si clorul in interior serelor sau solariilor, trebuie utilizat la producerea foliei pentru tunele un pachet special de stabilizatori UV.

  1. Transmisia maxima a luminii la spectrul vizibil (TLT):

Energia de la soare este transmisa prin folie catre planta, unde antreneaza procesul de fotosinteza. Transmisia totala a luminii a foliei in spectrul radiatiei active fotosintetice (400-700 nanometrii) este extrem de importanta. Intensitatea acestor lungimi de unda (interval PAR) influenteaza in mod direct cresterea si dezvoltarea masei foliare a plantelor.

  • Proprietati optionale:
  1. Aditivi termici (IR):

In timpul zilei, aerul din interiorul tunelului se incalzeste. Noaptea, cand temperatura exterioara se raceste, in cazul utilizarii foliilor obisnuite se inregistreaza pierderi substantiale de caldura prin radiatia inversa spre exterior, temperatura din interiorul tunelului reducandu-se prin re-emiterea de radiatii in intervalul infrarosu. Pentru a preveni aceasta pierdere de radiatii sunt incorporati in folie aditivi speciali. Acesti aditivi blocheaza radiatia IR si ajuta la mentinerea temperaturii in interiorul tunelului prevenind deteriorarile cauzate de inghet si temperaturi joase.

  1. Anti-ceata/Anti-picurare (Anti-fog/Anti-drip):

Aerul cald contine mai multa umiditate decat aerul rece. Noaptea, temperatura din interiorul tunelului scade, ca urmare, vaporii de apa din aer condenseaza sub forma de picaturi mici discrete. Efectul de formarea a cetii:

- reducerea transmiterii luminii, in consecinta urmata de reducerea cresterii plantelor
- picurarea pe plante cauzeaza aparitia bolilor

Pentru a preveni cele de mai sus, se adauga aditivi speciali. Acesti aditivi modifica suprafata foliei in asa fel incat picaturile de apa sunt transformate intr-o pelicula invizibila continua de apa.

  1. Anti-ceata (anti-mist):

Ceata se formeaza intr-un tunel atunci cand temperatura scade si umiditatea relativa a aerului atinge saturatia iar tunelul este acoperit cu folie ce contine aditivi Anti-fog/Anti-drip. Ceata densa are un impact negativ asupra plantelor, frunzele acestora fiind acoperite de un strat subtire umed, atat deasupra cat si dedesubt, impiedicand ajungerea razelor solare la suprafata frunzei ore intregi in dimineata urmatoare noptii in care a aparut acest fenomen.

Mai jos gasiti tabelul cu principalele tipuri de folii pentru tunele pe care firma Politiv le produce pentru clientii sai din intreaga lume.

Folii pentru tunele Politiv

Cod Descriere produs T.L.T. IR. AF/AD Grosime (microni) Culoare Observatie
E1402 Clear UVA 90% x x 17-120 Clear culturi legumicole
E1403 UVA + IR + AF/AD 90% 30-120 Clear culturi legumicole sensibile la umiditate si temperatura joasa
E1404 Clear UVA 92% x x 30-120 Clear culturi legumicole
E1411 Ultra strength film 92% x x 80-120 Super Clear culturi legumicole
E1413 Ultra strength film + AF/AD 92% x 80-120 Super Clear culturi legumicole sensibile la umiditate si temperatura joasa

Legenda:

x - fara efect
√ - cu efect
T.L.T. - transmisia totala a luminii
IR - termicitate
AF/AD - anti-ceata/anti-picurare

Pentru a vizualiza cateva imagini cu folii Politiv pentru acoperirea tunelelor joase din campul de productie click aici.