Autentificare Cosul meu
Noutati
 
Produsele noastre:
Viziteaza magazinul Morami.ro pe ShopMania

Folii pentru siloz

Despre insilozare:

  • metodă de conservare a furajelor prin murare, în lipsa aerului (condiții de anaerobioză), în prezența bacteriilor lactice anaerobe (fermentație lactică) la un pH acid (3-4),
  • conținutul în SU (substanță uscată) al furajelor care urmeaza să fie însilozate este cuprins între 18 și 45% (30-45% pentru graminee/leguminoase; 28-32% pentru porumb plantă întreagă; 20% pentru borhotul de bere; 18-20% în cazul frunzelor de sfeclă; etc,
  • fazele optime de însilozare: pentru graminee – începutul fazei de înspicare, pentru leguminoase – faza de butonizare, începutul înfloririi, pentru porumb – lapte ceară,
  • momentul recoltării – coasei: dupa-amiaza (conțintul în glucide este mult mai ridicat),
  • temperatura ideală: să nu depășească 30ºC.

Factorii ce influențează însilozarea:

  • raportul zaharuri/proteine din furaje: cu cât conținutul în zaharuri ușor fermentescibile e mai ridicat cu atât însilozarea se va realiza mai ușor, raportul este influențat de:  1) tipul de furaj (porumb, triticale, graminee, leguminoase), 2) compoziția botanică (graminee/leguminoase), 3) stadiul de recoltare al furajelor,
  • gradul de contaminare al furajelor cu microorganisme (bacterii nedorite),
  • tasarea: furajele cu conținut ridicat în fibră (recoltate întru stadiu târziu), netocate, tasate superficial crează spații cu aer în interiorul furajului și condiții improprii pentru bacteriile lactice care au nevoie de anaerobioză (lipsa oxigenului),
  • conținutul în SU (substanță uscată): ideal 30-45%, un conținut mai redus în SU înseamnă un conținut mai ridicat de apă și o fermentație nedorită,
  • compoziția botanică a amestecului (graminee/leguminoase): leguminoasele se însilozează mai greu decât gramineele.
insilozare usoara insilozare medie insilozare dificila insilozare foarte dificila
porumb graminee ofilite graminee verzi recoltate in stadiu timpuriu furaje murdare (contaminate cu pamant)
taitei de sfecla frunze de sfecla trifoi rosu, lucerna, alte leguminoase furaje ude
borhot de fructe graminee verzi borhot de bere furaje cu continut ridicat de apa

Avantajele însilozării:

  • pierderi reduse de substanțe nutritive,
  • puțin influențată de condițiile de mediu (în perioadele ploioase – primăvara/toamna),
  • spații reduse de depozitare,
  • furaj valoros diponibil și pe perioada de iarnă,
  • furaj lactogen.